Дефолт США: Байден підписав законопроєкт про призупинення ліміту держборгу

Президент США Джо Байден підписав законопроєкт, який передбачає призупинення дії ліміту держборгу, щоб уникнути дефолту.

Про це повідомляє Reuters.

Напередодні документ схвалив Сенат, а за день до того — Палата представників США. 

Законопроєкт передбачає призупинення ліміту держборгу до 1 січня 2025 року. Це дозволить повернутися до цього питання аж після президентських виборів, які відбудуться восени 2024 року.

Цей законопроєкт потрібно було схвалити, перш ніж у Міністерства фінансів не вистачить грошей для покриття всіх своїх зобов'язань, що могло статися до 5 червня.

Нагадаємо, ввечері 27 травня Байден і спікер Палати представників США республіканець Кевін Маккарті провели 90-хвилинну телефонну розмову, щоб обговорити компромісний законопроєкт. У своїй заяві Байден заявив, що «угода є компромісом, а це означає, що не кожен отримує те, що хоче. Це відповідальність за управління».

Сума боргової стелі, або ліміту федеральних запозичень, зараз становить 31,4 трильйона доларів. Це максимальна сума всіх запозичень, які може мати уряд країни. 

США досягли цього ліміту ще в січні, але уряд поки що продовжує виконувати свої зобов'язання завдяки використанню надзвичайних заходів, як-от призупинення торгівлі цінними паперами.