Декілька учасників Саміту миру не підтримали спільне комюніке

Серед учасників Саміту миру вже 80 країн та 4 організації підтримали його підсумкове комюніке. Водночас є ті, хто не підтримав декларацію: Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика та ПАР.

Про це передають кореспонденти «Радіо Свобода» та «24 каналу».

Водночас серед тих, хто підтримав декларацію, — Угорщина, Словаччина та Туреччина. Загалом у Саміті миру взяли участь 101 країна та міжнародна організація з усіх континентів. Дві третини країн-учасниць представлені на найвищому рівні.

Доповнено о 15:31. На сайті Офісі президента з’явився повний текст комюніке, яке підписали під час саміту. Він повністю відповідає тому, який раніше опублікували іноземні журналісти.

В Офісі президента пояснювали, що спільне комюніке саміту у Швейцарії залишать відкритим, щоб інші країни, які не приїхали на конференцію, змогли долучитися пізніше.

Раніше агентство Reuters опублікувало повний текст підсумкової декларації, який журналісти отримали в розпорядження. У документі, зокрема, йшлося про контроль України та МАГАТЕ над окупованою росіянами ЗАЕС, доступ до морських портів Чорного та Азовського морів та звільнення полонених шляхом повного обміну.

Нагадаємо, 15 червня у Швейцарії почав роботу Глобальний саміт миру, ініціатором якого виступила Україна. Подія відбувається на курорті Бюргеншток, поблизу міста Люцерн.

Конференція базується на попередніх дискусіях, зокрема на українській «формулі миру» та інших мирних пропозиціях, які ґрунтуються на Статуті ООН та основних принципах міжнародного права.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак допускав участь росії у Глобальному саміті миру, однак не на першій зустрічі. А президент Володимир Зеленський розповідав, що росія готувалася зірвати конференцію.