Експрезидента Францї Саркозі засудили до 3 років позбавлення волі за корупцію

Суд у Парижі 1 березня визнав колишнього президента Франції Ніколя Саркозі винним у корупції та зловживання впливом і засудив до 3 років в’язниці, два з яких - умовно.

Про це повідомляє AFP.

Як зазначається, прокуратура вимагала 4 років в'язниці для Саркозі - два роки реального тюремного ув'язнення та ще стільки ж умовно.

Це вперше в історії Франції, коли колишній глава держави опинився на лаві підсудних і отримав тюремний строк за корупцію.

Разом із Саркозі на лаві підсудних опинилися його особистий адвокат Тьєррі Герцог та колишній суддя Касаційного суду Франції Гілберт Азіберт.

Суд встановив, що ці троє уклали «корупційний пакт». Саркозі в ході процесу заперечував усі звинувачення у цій справі.

Проти Саркозі, який був президентом у 2007-2012 роках, велося розслідування щодо законності фінансування його першої передвиборчої кампанії. За даними слідства та підтвердженням суду, експрезидент разом з адвокатом Герцогом намагалися підкупити Азіберта «престижною роботою» в Монако в обмін на інформацію про це розслідування.

Обіцянка в результаті не була виконана, однак в прокуратурі визнали, що відповідно до французького закону, мова все одно йде про корупцію. Захист Саркозі в свою чергу наполягала, що вся справа будується на незначному розмові між Саркозі і його адвокатом.