Франція надасть Україні ще 650 млн євро допомоги

Президент України Володимир Зеленський та глава Франції Еммануель Макрон підпишуть дві угоди на 650 мільйонів євро у вигляді позик і пожертвувань Україні. Кошти підтримають українські органи місцевої влади та критичну інфраструктуру.

Про це повідомляє Le Monde із посиланням на Єлисейський палац.

Перша домовленість передбачає виділення Французькому агентству розвитку 400 млн євро позик і 50 млн пожертвувань до 2027 року для «розширення своєї діяльності в Україні». Це дозволить підтримати енергетичний та транспортні сектори.

Тоді як друга угода стосуватиметься створення «фонду підтримки» критичної інфраструктури на 200 млн євро. Фінансування передбачає підтримку французьких компаній у майбутніх тендерах у сферах енергетики, транспорту, водопостачання та санітарії, охорони здоров’я та сільського господарства. 

«Ці кошти використають для фінансування важливих проєктів, зміцнення або доповнення несправної енергетичної інфраструктури», — додали в Єлисейському палаці.

Очікується, що Зеленський і Макрон підпишуть угоди 7 червня. 

Нагадаємо, Зеленський 6 червня перебуватиме з візитом у Франції. Там він відвідає захід з нагоди 80-річчя висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни.