«Газпром» зупинив транзит газу в Угорщину територією України

Російський «Газпром» 1 жовтня зупинив постачання природного газу територією України в напрямку Угорщини й заявив про новий шлях для його транзиту в Угорщину та Хорватію.

Про це повідомила пресслужба «Газпрому» у Telegram-каналі.

Там заявили, що транзит здійснюватимуть через газопровід «Турецький потік» и далі за національними газотранспортними системами Болгарії, Сербії та Угорщини.

Кажуть, постачання російського газу за цим маршрутом стало можливим завдяки будівництву нового магістрального газопроводу на території Угорщини та завершенню розширення національних газотранспортних систем в Болгарії і Сербії.

Оператор газотранспортної системи України також повідомив, що з 7 ранку 1 жовтня «Газпром» зупинив транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини. Заявки на транзит не надійшли, попри те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) у розмірі 24,6 млн куб. м на добу.

«Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань. Більше того, український маршрут ㅡ економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки», ㅡ зазначив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Нагадаємо, 27 вересня Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським «Газпромом» на постачання газу в обхід України. Укладений «Газпромом» контракт із угорським енергохолдингом MVM діятиме 15 років і передбачає щорічне постачання 4,5 мільярда кубометрів газу: 3,5 мільярда через Сербію, а решту — через Австрію.