Глави МЗС семи країн зробили спільну заяву щодо підтримки України

Міністри закордонних справ 7 країн — Литви, Латвії, Естонії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії — зробили спільну заяву за результатами візиту до Києва 28 листопада. Зокрема виявили намір підтримувати інвестиції в Україну та наголосили, що українська ППО має бути вдосконалена.

Про це йдеться на сайті МЗС України.

Країни, зокрема, пообіцяли продовжувати тісну співпрацю в забезпеченні сильної політичної, фінансової та військової допомоги Україні «стільки, скільки це буде потрібно». Вони називають це «частиною колективної відповідальності за те, щоби справедливість, права людини та міжнародне право перемогли».

Міністри висловили повну солідарність з Україною та зробили низку заяв щодо подальшої допомоги Києву, звільнення полонених, засудження російської агресії та посилення санкційної політики Євросоюзу.

Зобов'язання допомоги

Країни пообіцяли продовжувати працювати разом над наданням політичної та практичної підтримки для забезпечення спроможності України захистити свою незалежність і територіальну цілісність.

Представники семи країн вважають важливим продовжувати надавати міжнародну підтримку, спрямовану на вдосконалення можливостей протиповітряної оборони України, що дозволить захистити цивільну інфраструктуру країни від атак росії.

Країни також зобов’язалися надавати подальшу гуманітарну допомогу та підтримувати зусилля України щодо підготовки до зими, зокрема щодо відновлення енергетичної інфраструктури України. Паралельно обіцяють продовжувати зусилля для підтримки відновлення зруйнованої української інфраструктури.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство підтримати відбудову України, включно з пошуком шляхів зробити це за кошти росії», — заявили міністри.

Звільнення полонених

«Ми закликаємо росію звільнити українських цивільних осіб, незаконно депортованих і затриманих під політичним приводом, а також тих, кого взяли в заручники під час повномасштабного вторгнення в Україну», — йдеться в заяві.

Країни наголосили, що має бути забезпечений доступ гуманітарних організацій до тих, хто цього потребує.

Санкції проти рф

Глави МЗС наголосили на необхідності посилювати санкції проти росії та забезпечувати жорсткість і ефективність цих заходів. Основні доходи росії від експорту повинні бути припинені, щоб унеможливити фінансування її війни проти України, йдеться в заяві.

«Ми маємо продовжувати підвищувати ціну для росії, поки останній російський солдат не покине міжнародно визнану територію України і поки не припиниться російська агресія», — кажуть міністри.

Вони також відзначили важливість обмеження видачі шенгенських і національних віз громадянам росії для в’їзду в Європейський Союз.

Євроатлантична інтеграція України

«Сильна, незалежна та успішна Україна є важливою для майбутнього європейської безпеки. Жертва українського народу за свій європейський вибір є безпрецедентною», — йдеться в заяві.

Представники семи країн підтвердили свою спільну прихильність і непохитну підтримку європейської інтеграції України та заявили, що високо оцінюють рішучість України забезпечити прогрес у здійсненні реформ, необхідних для подальших кроків у процесі її приєднання до ЄС.

«Ми шукатимемо способи для зміцнення нашого партнерства з Україною на шляху до досягнення її євроатлантичних прагнень. Ми знову наголошуємо на суверенному праві кожної країни обирати власні заходи безпеки», — заявили міністри.

Експорт українського зерна

Країни пообіцяли докладати послідовних зусиль для підтримки належного функціонування та подальшого розширення Чорноморської зернової ініціативи і програми «Нове зерно з України», щоб допомогти країнам, які цього потребують.

«Ми висловлюємо готовність підтримувати бізнес в інвестуванні в Україну та продовжувати чинні заходи щодо лібералізації торгівлі з Україною. Ми готові й надалі посилювати допомогу, пов’язану з торгівлею», — йдеться у спільній заяві.