Консервативна партія «Право і справедливість» перемогла на місцевих виборах у Польщі

За даними екзит-полу, на місцевих виборах у Польщі здобула перемогу націонал-консервативна партія «Право і справедливість» (PiS), яка керувала країною упродовж 8 років до жовтня 2023 року, а тепер перебуває в опозиції.

Про це повідомляє Reuters.

Так, за даними екзит-полу від компанії Ipsos, PiS набрала 33,7% голосів, випередивши ліберальну «Громадянську коаліцію» (KO), за яку віддали голос 31,9% виборців.

Інші партії — християнсько-консервативний «Третій шлях» і «Лівиця» — за даними екзит-полу, набрали 13,5% і 6,8% відповідно.

Прем’єр-міністр Дональд Туск з «Громадянської платформи», що входить до KO, прийшов до влади після національних виборів у жовтні 2023 року завдяки обіцянкам повернути країну до ліберального курсу, посиливши права жінок і меншин, а також відновити зв’язки із західними союзниками Польщі, які стали напруженими за часів попереднього уряду. Проте на місцях його сила, схоже, не змогла здобути переконливої переваги.

Виступаючи невдовзі після публікації екзит-полів, Туск сказав, що нездатність KO вийти на перше місце частково пояснюється високою явкою в центрі та на сході Польщі, а також у сільській місцевості, де переважає консервативніший електорат.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда з партії «Право і справедливість» обіцяв виступити проти більшої частини порядку денного Туска, а в березні наклав вето на законопроєкт про полегшення доступу жінок до екстреної контрацепції.

За даними Ipsos, PiS на місцевих виборах справді найбільше отримала голосів у сільській місцевості – 43,2%, передає PAP. Натомість у містах, особливо у великих — з населенням від 200 тисяч, за KO голосувала майже половина виборців.

PiS користується сильною підтримкою серед фермерів (57,3% голосів), пенсіонерів (42,6%) та робітників (44,5%), свідчать результати екзит-полу. Водночас електорат КО переважає серед студентів (28,9%) та працівників адміністрації й сфери послуг (31,8%).

Голова «Права і справедливості» Ярослав Качинський після оголошення результатів екзит-полу заявив, що його політична сила могла б здобути перемогу на парламентських виборах, якби вони відбулися сьогодні, цитує його PAP.

«Сьогоднішній успіх слід сприймати як заохочення — заохочення діяти рішуче, енергійніше, розширювати нашу партію, а також створювати велику коаліцію, яка переможе, тому що Польща має бути країною, якою керуватимуть польські патріоти, чесні люди», — зазначив лідер PiS.

А втім, офіційні результати голосування на виборах до місцевих органів влади Польщі стануть відомі не раніше ніж 10 квітня, повідомляє Polskie Radio. Цьому передуватиме оголошення результатів територіальними виборчими комісіями.