Країни Північної Європи підтримали декларацію G7 щодо гарантій безпеки для України

Країни Північної Європи — Фінляндія, Данія, Ісландія, Норвегія та Швеція — підтримали декларацію «Великої сімки» про безпекові гарантії для України.

Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на урядовому сайті Норвегії.

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере зазначив, що його країна планує долучитися до декларації G7.

«Завдяки п’ятирічній програмі Нансена ми вже досягли успіху в підтримці. Гарантії безпеки є важливим доповненням до всеосяжного пакету підтримки України, схваленого країнами НАТО на Вільнюському саміті», — заявив Стере.

У спільній заяві п’ять північних країн зазначають, що зроблять свій внесок в довгострокову безпеку України, зміцнення її економічної стабільності та стримування можливої російської агресії в майбутньому.

«Наше залучення відбуватиметься відповідно до наших правових та конституційних рамок. Ми продовжимо підтримку без подальших зволікань», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери «Групи семи» (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України, у якій зазначили, що кожен з них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки, спрямованими на:

  • забезпечення стійкості Збройних сил України, щоб вони могли захищати країну зараз і стримувати російську агресію в майбутньому;
  • зміцнення економічної стабільності та стійкості України, у тому числі через зусилля з реконструкції та відновлення;
  • надання технічної та фінансової підтримки для задоволення нагальних потреб України, зокрема для продовження реформ.

У разі майбутнього збройного нападу з боку росії країни «Великої сімки» зобов’язуються негайно провести консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків.

Також лідери G7 підкреслили, що працюватимуть над притягненням росії до відповідальності через війну в Україні.

Зі свого боку Україна зобов’язалася: 

  • робити позитивний внесок у безпеку партнерів та посилювати заходи прозорості та підзвітності щодо партнерської допомоги;
  • продовжувати реалізацію реформ правоохоронних органів, судової системи, боротьби з корупцією, корпоративного управління, економіки, сектору безпеки та державного управління, які підкреслюють її відданість демократії, верховенству права, повазі до прав людини та свободи ЗМІ, а також виводять її економіку на сталий шлях розвитку;
  • просувати оборонні реформи і модернізацію.

Декларація є загальним рамковим документом. Наступний крок — укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та країнами-гарантами в межах багатосторонньої взаємодії.