Кремль планує встановити в Україні проросійського лідера - МЗС Великої Британії

Російська Федерація має план встановити в Україні проросійське керівництво. Як потенційний кандидат розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Великої Британії.

Зазначається, що відомства має інформацію про план російського уряду встановити проросійського лідера в Києві на тлі ймовірного повномасштабного вторгнення в Україну. 

«Потенційним кандидатом розглядають колишнього народного депутата України Євгена Мураєва», ㅡ йдеться у заяві.

Як відомо, Євген Мураєв - народний депутат України 7-го та 8-го скликань, колишній голова Зміївської районної державної адміністрації Харківської області, власник проросійського телеканалу «НАШ», був власником телеканалу NewsOne.

У 2019 році балотувався на посаду президента України від партії «Наші», але знявся з реєстрації у ЦВК на користь Олександра Вілкула. Того ж року балотувався до Верховної Ради від партії «Опозиційного Блоку» як безпартійний.

Окрім того, у Великій Британії заявили, що багато колишніх українських політиків підтримують зв’язки з російськими спецслужбами. Серед них:

  • Сергій Арбузов ㅡ перший віцепрем'єр-міністр України у 2012-2014 роках, виконувач обов'язків прем'єр-міністра у 2014 році;
  • Андрій Клюєв ㅡ керівник Адміністрації президента-втікача Януковича;
  • Володимир Сівкович ㅡ колишній заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони;
  • Микола Азаров ㅡ прем'єр-міністр України у 2010-2014 роках;

Деякі з них мають контакти з офіцерами російської розвідки, які зараз причетні до планування нападу на Україну.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що ця інформація «проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дає змогу зрозуміти мислення Кремля».

«Позиція Великої Британії щодо України також зрозуміла. Ми однозначно підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів разом із Кримом. Україна — незалежна, суверенна держава», ㅡ йдеться в заяві МЗС.

За даними джерел телеканалу CNN, американська розвідка підтвердила інформацію про наміри Кремля встановити в Україні проросійського лідера.

Водночас Євген Мураєв сказав CNN, що «нічого коментувати» ці звинувачення, оскільки він є громадянином України і все ще перебуває під російськими санкціями.