Лукашенко підпише декрет про перехід Радбезу президентських повноважень, якщо "главу держави застрелять"

Президент Білорусі Олександр Лукашенко планує підписати декрет про перехід президентських повноважень Раді безпеки у випадку, якщо в країні виникне екстрена ситуація.

Про це повідомляє «БЕЛТА».

За словами Лукашенка, цей документ повинен стати одним з найважливіших рішень за роки його президентства. 

Він пояснив, що рішення, які їм анонсуються стосуватимуться виключно внутрішньої ситуації в країні і дадуть відповідь на питання: «що якщо опонентам влади вдасться замах на президента?».

«Скажіть, якщо завтра немає президента, ви гарантуєте, що все буде нормально? Ні. Тому на цей випадок я підпишу найближчими днями декрет, як буде вибудувана влада в Білорусі. Президента застрелили — на завтра Рада безпеки буде наділена повноваженнями», — заявив Лукашенко.

Президент Білорусі зазначив, що в такому випадку в країні одразу ж введуть надзвичайний стан, «аж до військового, якщо хтось на кордоні ворухнеться», та водночас заявив, що така необхідність навряд чи настане.

«Я повинен передбачити все. Тому буде підписаний цей декрет. У нас буде фактично колективний президент у вигляді Ради безпеки», — додав він.

Як раніше повідомлялося, 17 квітня Лукашенко заявив, що спецслужби США планували замах на нього та його синів. Він розповів, що людей, які нібито збиралися його вбити, затримали в Москві.

У ФСБ Росії підтвердили затримання. Там заявили, що затримані нібито спільно з українськими націоналістами планували організувати у Білорусі переворот.

Водночас у США заперечили, що уряд держави готував замах на Лукашенка.