Лукашенко повернув Росії затриманих бойовиків ПВК «Вагнера»

Влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків приватної військової компанії «Вагнера», яких затримали перед виборами. Про це повідомляє Генпрокуратура РФ.

За даними відомства, 32 з 33 затриманих бойовиків вже в Росії, ще один залишився, бо він є громадянином Білорусі.

Це означає, що екстрадиції в Україну найманців, які воювали за бойовиків так званої «ДНР» і «ЛНР», очікувати вже не варто.

«Интерфакс» з посиланням на власне джерело повідомляє, що в Росії «вагнерівцям» не загрожує кримінальне чи процесуальне переслідування, «вони роз'їжджаються по домах».

«Передача громадян Росії Москві була здійснена в рамках жесту доброї волі відповідно до двосторонніми документами про дружбу і добросусідство... Кримінальне або інше процесуальне переслідування їм не загрожує, вони повернулися на батьківщину і роз'їжджаються по домівках», - сказало джерело.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін відреагував на таке рішення Лукашенка.

«Якщо... і згадані громадяни відбули на територію Російської Федерації, то, безумовно, предмет для подальшого діалогу зникає сам по собі», - заявив він в етері телеканалу "Україна 24" в п'ятницю, 14 серпня.

На питання про те, чи потрібно обговорювати екстрадицію бойовиків з Росією, Єнін відповів: «Якщо у зазначених осіб є російські паспорти, то як Україна не видає своїх громадян, так і РФ або Білорусь точно так само не видають своїх громадян».

Також заступник міністра закордонних справ висловив думку, що чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко «зробив вибір на користь Росії».

«Ми з самого початку не виключали можливості того, що лідер Білорусі буде розігрувати це питання, і буде використовувати (« вагнерівців», - ред.) в якості якоїсь розмінної карти, в першу чергу, з РФ. І тепер ми побачили, що він зробив вибір на користь російської сторони. Проте, наші органи досудового розслідування і прокуратури зробили все належне для того, щоб вичерпати всі можливості для видачі цих правопорушників української сторони », - сказав Єнін.