На Тайвані стався найсильніший землетрус за чверть століття: є загиблі та поранені

Найсильніший за майже 25 років землетрус на Тайвані сколихнув острів зранку 3 квітня, пошкодивши будівлі й дороги та забравши життя щонайменше сімох людей. Є загиблі та поранені.

Про це передає Associated Press.

За останніми даними пожежної служби Тайваню, 7 людей загинули в окрузі Хуалянь, неподалік від епіцентру землетрусу. Ще щонайменше 736 людей зазнали поранень. Близько 77 людей опинилися під завалами внаслідок руйнувань.

Землетрус стався незадовго до 8:00 за місцевим часом (3:00 за Києвом). Місцеве видання United Daily News пише, що загинули троє туристів під час обвалу каменів у національному парку «Тароко» поблизу морського епіцентру землетрусу.

Агентство моніторингу землетрусів Тайваню оцінило магнітуду поштовхів у 7,2 бали, тоді як Геологічна служба США — у 7,4 бали. Після першого потужного землетрусу відбулися численні слабші підземні поштовхи.

Багато будинків у Хуаляні сильно пошкоджені. У столиці Тайбеї посипалася черепиця з деяких будівель. Школи евакуювали учнів на спортивні майданчики, надівши на них жовті захисні шоломи.

Національний законодавчий орган також зазнав пошкоджень стін і стелі. У гірському регіоні сталися зсуви, які завдали шкоди автівкам на шосе.

Рух потягів на острові з 23-мільйонним населенням призупинили, як і рух метро в Тайбеї.

Землетрус відчувався в Шанхаї та кількох провінціях уздовж південно-східного узбережжя Китаю. Японське метеорологічне агентство повідомило, що виявило хвилю цунамі заввишки 30 сантиметрів ​​на острові Йонаґуні приблизно за 15 хвилин після землетрусу.

Востаннє тайванський Хуалянь постраждав від смертоносного землетрусу у 2018 році, внаслідок якого були зруйновані історичний готель та інші будівлі. Найсильніший землетрус на Тайвані за останні роки стався 21 вересня 1999 року з магнітудою 7,7 бали, спричинивши 2400 смертей і знищивши тисячі будівель.