Навального засудили до 3,5 років колонії

Сьогодні, 2 лютого, суд Москви засудив російського опозиціонера Олексія Навального до 3,5 років колонії загального режиму. У штабі політика оголосили про акцію протесту.

Про це передає «Новая газета».

Захист Навального ще зможе подати апеляцію на це рішення. Наразі він перебуватиме під вартою.

У колонії Навальний муситиме провести 2,8 року, враховуючи домашній арешт по цій справі.

«Суд постановив зарахувати час перебування під домашнім арештом з розрахунку один день під домашнім арештом за один день в колонії. Тюремний термін Навального з заліком часу перебування під домашнім арештом складе 2 роки 8 місяців», - йдеться у повідомленні.

У штабі опозиціонера закликали його прихильників збиратися на Манежній площі в Москві вже 2 лютого.

Нагадаємо, змінити умовний термін на реальний просила Федеральна служба виконання покарань Росії. Там пояснювали, що Навальний регулярно порушував вимоги випробувального терміну, за якими він мав двічі на місяць приходити до інспекції.

Як зазначається, перед оголошенням рішення до будівлі суду стягнули додаткові сили ОМОНу. Біля будівлі суду протягом дня затримували прихильників опозиціонера, журналістів та людей, які опинилися поряд.

За даними Avtozak.Live, на Манежній площі чергують близько 400 співробітників Росгвардії.

Як раніше повідомлялося, у 2014 році Олексія Навального та його брата Олега судили за начебто розкрадання та легалізацію грошей французької фірми «Ів Роше Схід».

Тоді російському опозиціонеру дали 3,6 року умовно, а його брата на такий же термін ув'язнили. Через цю судимість Олексія Навального не зареєстрували на президентські вибори в Росії у 2018 році.

У жовтні 2017 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив, що вирок у справі «Ів Роше» був політично мотивованим і необґрунтованим, присудивши виплатити братам Навальним компенсації на загальну суму в 76 тисяч євро. У 2019 році ЄСПЛ визнав незаконним домашній арешт Навального, під яким він перебував понад десять місяців у 2014 році.