"Не займатимуся політикою": Меркель розповіла про плани після завершення роботи на посаді канцлера

Виконуюча обов'язки канцлера Німеччини Анґела Меркель після завершення роботи на посаді не планує займатися політикою.

Про це вона заявила в інтерв'ю DW.

"Щодо запитання про подальші плани: я не буду займатися політикою. Я не стану вирішувати політичні конфлікти, роблю і так це вже багато років: 16 років як федеральна канцлерка, із задоволенням на рівні Європейського Союзу, на міжнародному рівні", - сказала Меркель.

Вона зазначила, що ще не знає, чим саме займатиметься після виходу на пенсію: "Спочатку відпочину і подивлюся, що спаде на думку".

Головними викликами роботи на посаді федерального канцлера Меркель назвала так звану кризу біженців у Німеччині 2015 року, коли до країни прибули понад мільйон шукачів притулку, а також нинішню пандемію коронавірусної хвороби.

"Це, мабуть, події, де стає очевидним їхній вплив на людей, де доводиться мати справу з людськими долями", - сказала вона.

З огляду на спірне рішення пустити до Німеччини біженців, переважно з Сирії та Іраку, які застрягли в інших країнах ЄС у 2015 році, Меркель зауважила, що німецьке суспільство загалом "впоралося" з цим викликом.

На її думку, Європа ще не змогла "усунути причини, які спонукають людей ставати біженцями".

"Ми ще не досягли, щоб у Європі була єдина система надання мігрантам притулку", - вважає Меркель.

Як раніше повідомлялося, свідоцтво про складання повноважень Ангелі Меркель вручив увечері 26 жовтня в палаці Бельвю федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, водночас німецький уряд під керівництвом Меркель виконуватиме свої обов’язки до моменту створення нового Кабінету.