Норвегія передасть Україні додаткове обладнання ППО NASAMS

Норвегія передасть Україні додаткове обладнання протиповітряної оборони, а також виділить понад 3 мільярди норвезьких крон (274,5 млн доларів) уряду України для підтримки критично важливих державних послуг.

Про це повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре за підсумками зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським, передає Офіс президента.

«Буквально цього ранку ми дізналися, що Україна була під атаками російських ракет, і вам потрібна вся підтримка, щоб оборонятися. Сьогодні Норвегія оголошує додаткову підтримку Україні», — сказав Стьоре.

Так, Норвегія передасть Україні додаткове обладнання ППО NASAMS на суму 335 мільйонів норвезьких крон (30 млн доларів). Деякі відправляються з власних складів країни, а інші замовляються у виробників для доставлення пізніше.

Окрім того, Норвегія виділяє Україні ще 3 мільярди норвезьких крон (274,5 млн доларів) на гуманітарну підтримку: освіту, охорону здоров’я та виплату пенсій. Ця підтримка буде надаватися через Трастовий фонд допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні (URTF) Світового банку.

Також цей пакет допомоги передбачає 1 мільярд норвезьких крон (91,5 млн доларів) на співфінансування для нарощування спроможностей оборонної промисловості виробляти більше боєприпасів і ракет.

А ще — 137 мільйонів норвезьких крон (12,5 млн доларів) на підтримку зимового плану реагування ООН (їжа та вода, теплий одяг, ковдри та місця для проживання людей, якщо їхнє житло буде зруйновано взимку).

Це фінансування є доповненням до внесків, уже оголошених у 2023 році. Стьоре зазначив, що у 2024 році допомогу Україні також надаватимуть із найперших місяців, щоб не було жодних затримок у постачанні допомоги.

Як уточнили в уряді Норвегії, у лютому Стортинг — парламент Норвегії — погодив п'ятирічну програму підтримки для України вартістю 75 мільярдів норвезьких крон (6,8 млрд доларів). Сьогоднішній пакет допомоги виділили в межах довгострокової програми.