Опозиція в Грузії висунула ультиматум

Вчора, 20 червня, в столиці Грузії Тбілісі почалися масові протести після призначення головою засідання грузинського парламенту російського депутата держдуми Сергія Гаврилова.

"Вони осквернили наш парламент", - заявив в коментарі проєвропейський депутат Георгій Канделакі.

Лідер правлячої партії Бідзіна Іванішвілі опублікував заяву, де назвав інцидент "помилкою протоколу".

Поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції протесту, почалися локальні зіткнення між демонстрантами і поліцейськими. Є постраждалі, яким на місці надають першу медичну допомогу, бригади швидкої допомоги відвозять постраждалих в лікарні.

Опозиційна партія "Європейська Грузія" заявила, що протести в Тбілісі триватимуть, але мирно. Так само був оголошений ультиматум місцевій владі.

"Ми вимагаємо негайної відставки голови парламенту Кобахідзе, відставки міністра внутрішніх справ Гахарія, а також внесення змін до виборчого кодексу, зокрема, переходу виборчої системи на пропорційні вибори", - заявив один з лідерів опозиційної партії "Європейська Грузія" Гіга Бокерія.

Нагадаємо, що 19-22 червня в Грузії проходить сесія 26-ї Генеральної асамблеї міжпарламентської Асамблеї православ'я (IAO). В рамках заходу Грузію відвідало близько 100 учасників делегацій 25 країн. Посол України в Грузії Ігор Долгов в знак протесту вийшов з приміщення під час виступу Гаврилова.