Палата представників США схвалила санкції проти Міжнародного кримінального суду

Палата представників США ухвалила законопроєкт, який накладає санкції на Міжнародний кримінальний суд, зокрема, заборону на в’їзд у країну та обмеження бізнесу.

Про це повідмляє Reuters.

Ініціативу підтримали 247 конгресменів, проти виступили 155.

Згідно із законопроєктом, США зможуть вводити санкції проти людей, причетних до переслідування з боку МКС американців, або громадян держав-союзників США, які не є членами МКС, включно з Ізраїлем.

Крім того, чиновникам МКС можуть заборонити вʼїзд до Сполучених Штатів, а також позбавити їх американських віз та обмежити їх у проведенні операцій з американською нерухомістю.

Цей законопроєкт ухвалили через рішення прокурора МКС про видачу ордерів на арешт ізраїльських чиновників, пов'язаних з війною у Секторі Гази, яке розкритикував Білий дім.

Зокрема, прокурор МКС Карім Хан заявив у травні, що після більше ніж семи місяців війни у Секторі Гази, у нього є достатньо підстав вважати, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, керівник його оборонного відомства і три лідери ХАМАСу «несуть кримінальну відповідальність за передбачувані воєнні злочини та злочини проти людяності».

Своєю чергою Нетаньягу назвав це рішення «абсурдним» і заявив, що цей крок був спрямований проти всього Ізраїлю.

А втім, законопроєкт навряд чи винесуть на розгляд у Сенат. Зокрема, як зазначає NBC News, адміністрація Джо Байдена заявила, що виступає проти законопроєкту, хоча сам президент США і назвав вимоги прокурора МКС «обурливими».

Однак це рішення демонструє підтримку Ізраїлю в Палаті представників на тлі міжнародної критики ізраїльської військової кампанії в Секторі Гази.