ПАРЄ відхилила список кандидатів від України на посаду судді ЄСПЛ

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) відхилила список кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України.

Відповідне рішення було оголошено під час сесії ПАРЄ у Страсбурзі, передає Укрінформ.

Так, список відхилено тому, що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею ЄСПЛ. Тож Україна має подати новий список кандидатів.

"Це означає, що Україна має проводити новий відбір. За результатами цього відбору той кандидат, який є в цьому списку, але щодо якого питань нема, знову може бути в списку, а інших, щодо яких уже висловлені зауваження, нема сенсу вписувати. Тобто, весь цей процес затягується, думаю, що не менш ніж на пів року", - сказав член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко.

За його словами, основною причиною такого рішення стало висування серед кандидатів депутата від "Слуги народу" і члена ПАРЄ Олександра Мережка.

Як раніше повідомлялося, комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з відбору суддів до Європейського суду з прав людини оцінив список кандидатів від України на посаду судді ЄСПЛ і рекомендував відхилити його.

"Комітет провів співбесіду з усіма кандидатами 16 вересня 2021 року. Комітет рекомендує Асамблеї відхилити список, тому що не всі кандидати відповідають критеріям для обрання суддею Європейського суду з прав людини, та звернутися до України з проханням подати новий список кандидатів", - йдеться у рішенні.

Зазначається, що серед кандидатів, запропонованих Україною, були: Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян.