ПАРЄ визнала, що літак рейсу MH17 над Донбасом збили російською ракетою

Парламентська асамблея Ради Європи 23 червня схвалила резолюцію, у якій визнала, що малайзійський Boeing 777 рейсу MH17 у 2014 році збили російською ракетою.

Про це йдеться на сайті ПАРЄ.

ПАРЄ вважає «найбільш переконливим сценарій», за яким літак збили ракетою «Бук», яку надали військовим частинам, які контролюються росією. До такого висновку організація дійшла на основі доказів, які отримала від українською та нідерландської влади.

Також ПАРЄ одноголосно схвалила резолюцію, у якій заявила, що вражена «дезінформацією», яку поширюють російські органи влади щодо збиття цього літака. «Замість надання достовірної інформації компетентним слідчим органам, російська влада поширює дезінформацію, зокрема послідовні суперечливі версії подій, покликані створити плутанину», — йдеться у повідомленні.

У резолюції згадують і про дані розвідки про те, що російська влада навіть подала неправильні радарні, супутникові та інші дані, щоб приховати правду про збиття літака. У ПАРЄ нагадують, що версії про те, що літак збив український винищувач або ракета «Бук» з підконтрольної Києву території, уже повністю спростовані.

Асамблея знову закликала росію сумлінно співпрацювати з розслідуваннями, включаючи надання належних супутникових і радіолокаційних даних про збиття. Також Москву попросили офіційно вибачитися перед родичами жертв авіакатастрофи за поширення дезінформації.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу «Амстердам - Куала-Лумпур» збили на Донбасі. Усі 298 пасажирів та членів екіпажу загинули.