Послиня Маркарова назвала критерії, які потрібні Україні для безвізу зі США

Послиня України в США Оксана Маркарова заявила, що для отримання безвізового режиму зі Сполученими Штатами Київ повинен виконати кілька умов. Зокрема це стосується як питань всередині країни, захисту кордонів, так і обміну інформацією між державами. 

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Радіо Свобода". 

"Я, коли їхала до США, казала, що це буде моя мрія і мета – наблизитися до безвізового режиму. Дуже чітко з одного боку зрозуміло, яким критеріям країна повинна відповідати для того, щоб отримати безвізовий режим. Це стосується як питань всередині країни, тобто захисту кордонів, обміну інформацією між нашими країнами, як швидко ми повідомляємо про наші втрачені чи вкрадені паспорти. Є перелік таких конкретних запитань", - сказала послиня.

Маркарова також зазначила, що є критерії, які стосуються відсотка відмов по туристичних візах і як часто громадяни країни, їдучи за туристичними візами, залишаються нелегально в країні. 

"Над цими показниками Україні треба працювати для того, щоб вони були у тих рамках, після яких це питання може бути політично обговорене між двома країнами", - додала вона.

Як вказано на сайті посольства США в Україні, через пандемію COVID-19 посольство наразі "не має повної здатності для обробки неімміграційних віз".

"Ми надаємо стільки співбесід, скільки дозволяють наші ресурси та заходи епідеміологічної безпеки; це співбесіди для членів морських й авіаційних екіпажів, для студентських віз і віз, які підкріплені петиціями. Ми не проводимо регулярних співбесід на отримання віз B1/B2 (ведення бізнесу та туризм), але розглядаємо запити на призначення термінових співбесід такого типу", – йдеться в повідомленні посольства.