Посол у Німеччині закликав Європу надати Україні зброю

Посол України у Німеччині Андрій Мельник заявив, що Україні від Заходу потрібна військова підтримка, а не тільки «приємні слова» про солідарність.

Про це він заявив в інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk.

Так, Мельник зазначив, що західні партнери «дуже невпевнені у собі» й не готові допомогти Україні. За його словами, Україна отримала «приємні» заяви про солідарність, але вони не надто допомагають.

«Ми вдячні канцлерці за те, що вона звернулася до Путіна, щоб він прибрав війська. Але Путін ігнорує ці заклики», — зазначив посол.

Йдеться про телефонну розмову Ангели Меркель та Володимира Путіна. Тоді вона закликала Росію припинити нарощування військ біля кордонів з Україною.

Також Мельник заявив, що Україні необхідна військова підтримка від Європи, зокрема, необхідні сучасні системи озброєнь.

За його словами, без підтримки і санкцій, які були введені після анексії Криму та під час війни на Донбасі, Україна, мабуть, не вижила б за останні сім років, але цього все ще недостатньо.

«Зараз нам також потрібні серйозні кроки. Німеччина є четвертим за величиною експортером зброї у світі, і я вважаю, що Федеративна республіка також могла б відмовитися від цієї моралізаторської політики», - зазначив Мельник.

Крім того, дипломат підкреслив, що Україна повинна стати членом НАТО, щоб захиститися від Росії. Посол припустив, що, якщо Україна не зможе вступити в НАТО, то їй, можливо, доведеться подумати про повернення ядерного статусу заради власного захисту.

«Або ми є частиною такого альянсу, як НАТО, і ми також допомагаємо зробити Європу сильніше, щоб Європа стала більш впевненою в собі, або у нас є тільки один варіант: потім озброїтися, можливо, знову подумати про ядерний статус. Як ще ми можемо гарантувати свій захист?» - сказав Мельник.

Нагадаємо, Україна втратила ядерний статус у 1996 році.