«Посольства зробили крок назад»: Ердоган передумав висилати з Туреччини 10 західних дипломатів

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що не висилатиме з країни послів десяти країн, яких він раніше звинуватив у втручанні у внутрішні справи країни. 

Про це повідомляє Daily Sabah.

Таку заяву Ердоган зробив після того, як 25 жовтня на Twitter-сторінках десяти посольств з’явилася заява про дотримання ними статті 41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини. Ця стаття зобов’язує дипломатів «поважати закони й постанови держави перебування» і «не втручатися у внутрішні справи цієї держави».

«Ми не мали на меті створити кризу, а ці посольства зробили крок назад своєю заявою про дотримання Віденської конвенції. Ми очікуємо, що посли надалі діятимуть відповідно», — заявив Ердоган після засідання уряду 25 жовтня.

Коментуючи попередню заяву про наміри вислати десятьох дипломатів з країни, президент Туреччини сказав: «Таким був мій обов’язок, як глави держави, відповісти на образу. Заява десяти посольств щодо підприємця Кавали була спрямована на суверенітет Туреччини й проти нашої судової системи. Турецький суд ні від кого не приймає вказівок».

Нагадаємо, 18 жовтня посольства Канади, Франції, Фінляндії, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Швеції та США оприлюднили ідентичні заяви, в яких закликали Анкару звільнити підприємця й правозахисника Османа Кавалу. Вони заявили, що постійна судова тяганина у справі Кавали «кинула тінь на повагу до демократії, верховенства права й прозорість судової системи Туреччини».

Після цього Міністерство закордонних справ Туреччини викликало до себе послів цих країн і заявило, що їхня заява є втручанням у внутрішні справи Туреччини. Водночас Ердоган наказав оголосити їх персонами нон грата.