«Причетний до звірських убивств громадян Донбасу»: бойовики «ЛНР» провели «слідчі дії» з Протасевичем

Бойовики «ЛНР» заявили, що під час «слідчих дій» у Білорусі зі співзасновником опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романом Протасевичем знайшли «докази» його участі у бойових діях на Донбасі. 

Про це повідомив так званий генеральний прокурор «ЛНР» Сергій Горенко, передає ТАСС.

«Отримані свідчення Романа Протасевича дозволили значно просунутися в розслідуванні порушеної нашим наглядовим відомством у травні поточного року кримінальної справи», — сказав Горенко.

Він розповів, що бойовики збирали «докази» разом із білоруськими правоохоронцями. Тепер із цими матеріалами вони планують звертатись у Європейський суд із прав людини та Міжнародний кримінальний суд.

За словами «генпрокурора», отримана інформація нібито підтверджує, що Протасевич був залучений у діяльність полку «Азов» і причетний до «звірських убивств мирних громадян» на Донбасі в 2014-2015 роках.

Водночас в МЗС України повідомили, що проведенням «слідчих дій» у Білорусі Росія намагається надати бойовикам суб’єктності: «Фактичний контроль на тимчасово окупованих територіях у Луганській області здійснює окупаційна адміністрація Російської Федерації».

«Росія не втрачає шансу позбавити Білорусь суверенітету й максимально її затягнути у свій геополітичний порядок денний. Таке зближення безумовно посилює ризики для України. І воно буде враховане під час ухвалення нашою державою подальших рішень із захисту інтересів національної безпеки», — зазначили у відомстві у коментарі Громадському.

Там додали, що посольство України в Мінську звернулося до білоруської влади з вимогою надати офіційні пояснення.