Рівно 11 років зі дня вторгнення Росії на суверенну територію Грузії

Сьогодні, 8 серпня, виповнюється 11 років з початку "п'ятиденної" російсько-грузинської війни в Південній Осетії.

Активна фаза російсько-грузинської війни почалася 8 серпня 2008 року, до початку якої кілька днів поспіль бомбили грузинські села з боку Цхінвалі. Спроба грузинських військ взяти Цхінвалі не увінчалася успіхом через інтенсивні російські повітряні атаки.

З боку кордону Псоу на територію Грузії були перекинуті більше 15 тисяч російських військових через Рокський тунель. Російська армія зайняла Ахалгорський район, Кодорської ущелини, місто Зугдіді, кілька сіл Горійського району і село Переві Сачхерського району.

Були проведені потужні повітряні атаки по кільком грузинським військовим об'єктам і аеродромах. Інтенсивно бомбили місто Горі, також базу Вазіані, військовий завод, радар, розташований на горі Квішіані, порт міста Поті і військові бази Сенакі і Марнеулі.

Після втручання президента Франції Ніколя Саркозі російські війська були передислоковані в два грузинські регіони - Абхазію і Цхінвальський регіон. Пізніше Росія визнала окуповані території незалежними, призначивши там свою маріонеткову владу. До цього дня ці території (20% територій Грузії) знаходяться під російською окупацією, що підтверджено і визнано міжнародним співтовариством. На окупованих територіях Грузії дислоковані до 10 тисяч російських військовослужбовців.

Згідно з офіційними даними уряду, в результаті війни загинули 408 громадян Грузії, з них 170 військовослужбовців, 14 співробітників МВС, 224 цивільних осіб. Число поранених і постраждалих склало 2 232 людини. Серед них 1 045 військовослужбовців. В результаті війни до 30 тисяч осіб додалися до армії біженців, яких на даний момент в Грузії налічується 263 598.

Росія як і раніше не виконує жодних із зобов'язань, взятих в рамках міжнародної угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року.