Румунія призупинила діяльність російського центру культури і науки

Румунське Міністерство закордонних справ викликало посла росії, де йому повідомили про рішення призупинити діяльність російського центру культури і науки в Румунії.

Про це йдеться на сайті відомства.

У МЗС російському послу нагадали про «неодноразові ситуації», коли цей Центр «свідомо брав участь в акціях спотворення реальності та історичної правди» на рівні румунської громадської думки. А після повномасштабного нападу рф на Україну «ці зриви посилилися та набули нових акцентів».

«Своїми діями Центр безповоротно відійшов від своїх природних цілей зміцнення культурних зв’язків і, на жаль, перетворився на інструмент пропаганди, дезінформації та виправдання воєнних злочинів російської федерації в Україні», — йдеться у повідомленні.

Румунський держсекретар зі стратегічних питань передав «рішуче несхвалення» Румунією постійних спроб російської сторони гібридних атак і дезінформації через усікання та навмисне маніпулювання реальністю та закликав відмовитися від подібних практик.

Призупинення діяльності Центру триватиме щонайбільше до 20 серпня 2023 року, до цього часу мають бути завершені адміністративні процедури, пов’язані з цим заходом, зазначили у пресрелізі.

Як відомо, російський центр культури і науки в Бухаресті був створений на основі угоди між урядом Румунії та урядом російської федерації про відкриття та умови діяльності Румунського культурного інституту в Москві та російського центру науки і культури в у Бухаресті, який сторони підписали у 2013 році. 

На підставі цієї угоди російський центр культури і науки у Бухаресті відкрили у 2015 році.