Штурм резиденції експрезидента Киргизстану: десятки постраждалих

7 серпня у селищі Кой-Таш в резиденції Атамбаєва розпочалася спецоперація. Про це повідомляє видання Kloop.

Колишнього президента Киргизії Алмазбека Атамбаєва викликали на допит до правоохоронних органів, але він тричі не приходив. За киргизьким законодавством, якщо людина не приходить на допит більш ніж два рази, її можуть доставити до слідчих силоміць. Втім, точна причина спецоперації наразі невідома.

Спецназ здійснив невдалу спробу штурму будівлі, у якій знаходилося близько 200 прихильників експрезидента, та самого Атамбаєва не вдалося затримати у його резиденції.

Відомо, що 43 людини отримали поранення різного ступеня тяжкості, більшість із них -  прихильники Атамбаєва. Один із співробітників спецназу отримав кульове поранення в груди, пізніше він помер у лікарні. Повідомляється, що частина силовиків здалася учасникам протесту.

Комітет національної безпеки Киргизії заявив, що військові стріляють виключно гумовими кулями. За їхніми словами, бойові патрони використовують прихильники Атамбаєва.

Де перебуває зараз колишній президент Киргизії, поки невідомо.

Зазначається, що експрезиденту висувають звинувачення за п’ятьома пунктами, включно з корупцією, зловживанням владою та незаконним збагаченням. Атамбаєв заперечує всі звинувачення і називає їх політично мотивованими. 

Алмазбек Атамбаєв був президентом Киргизстана з 2011 до 2017 року.