США планують передати Україні системи ППО середньої і великої дальності

Радник президента США Джо Байдена Джейк Салліван підтвердив, що Сполучені Штати планують передати Україні системи ППО середньої і великої дальності в новому пакеті військової допомоги.

Про це Салліван сказав журналістам під час саміту «Великої сімки», передає The New York Times.

За словами радника Байдена, США мають намір «зібрати пакет, який міститиме передові засоби протиповітряної оборони середньої та великої дальності для українців».

Салліван не надав інформації про будь-яку конкретну систему, але сказав, що пакет також міститиме «деякі інші предмети, у яких є термінова потреба», включно з боєприпасами для артилерійських та контрбатарейних радіолокаційних систем.

Водночас анонімний американський чиновник, який знайомий з рішенням, сказав NYT, що адміністрація Байдена придбає для України NASAMS — передову систему протиракетної оборони середньої та великої дальності, яка «дозволить Україні захищати свої сили на більшій відстані».

За словами джерела NYT, США оголосять про нову військову допомогу вже цього тижня. Посадовець відзначив, що обладнання оплатять коштом екстреного фінансування, яке Конгрес США схвалив для допомоги Україні.

Напередодні CNN з посиланням на поінформоване джерело також писало, що цього тижня США планують повідомити про закупівлю для України систем протиракетної оборони NASAMS середньої та великої дальності. Сам Байден нещодавно оголосив, що Сполучені Штани нададуть Україні «більш досконалі ракетні системи та боєприпаси».