США просять Китай вплинути на Росію, щоб уникнути її вторгнення в Україну

Сполучені Штати просять Китай використати свій вплив на Росію, щоб закликати до дипломатичного вирішення ситуації на кордонах України. У Держдепі США вважають, що на терміни ймовірного вторгнення РФ може вплинути зимова Олімпіада-2022 в Пекіні.

Про це заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд, передає Reuters.

Зазначається, що 26 січня держсекретар США Ентоні Блінкен провів розмову з членом Державної ради КНР і міністром закордонних справ Ван І, зокрема, про глобальні безпекові та економічні ризики через російську агресію проти України.

Пекін заявив, що хоче, щоб усі сторони зберігали спокій і «утримувались від речей, які розпалюють напруженість і розпалюють кризу».

Нуланд розповіла, що повідомлення США для глави МЗС Китаю «були дуже чіткими».

«Ми закликаємо Пекін використати свій вплив на Москву, щоб закликати до дипломатії, тому що, якщо буде конфлікт в Україні, це також не піде на користь Китаю. Буде значний вплив на світову економіку. Відчутний вплив буде в енергетичній сфері», ㅡ сказала вона.

Раніше заступниця Державного секретаря США Венді Шерман заявляла, що зимові Олімпійські ігри-2022 в Пекіні можуть вплинути на плани Кремля щодо вторгнення в Україну.

«Ми всі знаємо, що Олімпіада в Пекіні починається 4 лютого з церемонії відкриття, де планує бути і президент Путін. Я думаю, що, ймовірно, президент Сі Цзіньпін не був би в захваті, якби Путін вибрав цей момент для вторгнення в Україну», — сказала Шерман.

Як раніше повідомляло видання Bloobmerg із посиланням на власні джерела в Пекіні, лідер КНР не хоче «затьмарити» зимову Олімпіаду-2022, а нове вторгнення Росії в Україну нібито втягне Китай у «дипломатичне протистояння».