Таліби дали першу пресконференцію після захоплення влади в Афганістані

Представники Талібану, який захопив владу в Афганістані, дали свою першу пресконференцію. Вони закликали афганців не тікати з країни та запевнили, що не прагнуть помститися своїм опонентам.

Про це повідомляє The Guardian та BBC.

Речник Талібану Забіхулла Муджахід заявив, що зараз його угруповання працює над створенням нового уряду країни. Він запевнив, що таліби не хочуть помсти.

«Ми помилували всіх, хто боровся проти нас. Ворожнечі настав кінець», - наголосив речник.

Муджахід не дав чіткої відповіді, чи збираються таліби обмежувати права жінок. Він запевнив, що «ніхто не постраждає», проте заявив про право діяти «згідно з релігійними принципами».

«Ми віддані правам жінок у межах системи шаріату. Вони будуть працювати пліч-о-пліч з нами. Ми хотіли б запевнити міжнародну спільноту, що не буде жодної дискримінації», — сказав Муджахід.

Він зазначив, що Талібан підтримує вільні й незалежні ЗМІ, проте в їхній діяльності «нічого не повинно суперечити ісламським цінностям». Муджахід також заявив, що ЗМІ «не повинні працювати проти національних цінностей, проти національної єдності». 

А ще речник Талібану закликав людей не евакуйовуватися з країни та заявив, що в Афганістані «панує повна безпека».

За словами Муджахіда, за останні 20 років Талібан еволюціонував, тому не варто очікувати від цього угруповання того ж, що воно робило під час минулого перебування при владі.

«Коли справа доходить до досвіду, зрілості та бачення, звичайно, між нами зараз і 20 років тому величезна різниця. Є різниця в діях, які ми збираємося зробити. Це був еволюційний процес», — запевнив речник.

Нагадаємо, Талібан уже керував країною до 2001 року. Тоді в Афганістані встановили режим ісламського шаріату із середньовічними нормами: розпустили парламент і скасували вибори, організовували публічні масові страти неугодних, заборонили кіно й телебачення, обмежили права жінок тощо.