Таліби заборонили жінкам навчатися в університетах Афганістану

Міністерство вищої освіти Афганістану, кероване талібами, закрило для студенток доступ до університетів країни до подальшого рішення.

Про це повідомляють Reuters та Al Jazeera.

Речник міністерства вищої освіти підтвердив, що державним і приватним університетам Афганістану було наказано негайно призупинити доступ до навчання студенток.

«Ви всі проінформовані негайно виконати згаданий наказ про призупинення навчання жінок до подальшого повідомлення», — йдеться в листі, надісланому всім державним і приватним університетам за підписом міністра вищої освіти Неди Мохаммад Надім.

Представники Сполучених Штатів і Великої Британії засудили цей крок під час засідання Радбезу ООН у Нью-Йорку.

«"Талібан" не може розраховувати на те, що він стане законним членом міжнародної спільноти, доки не буде поважати права всіх афганців, особливо права людини та основні свободи жінок і дівчат», — сказав заступник постійного представника США в ООН Роберт Вуд.

У Вашингтоні речник Державного департаменту Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати будуть шукати, що ще вони можуть зробити, щоб притягнути угруповання «Талібан» до відповідальності.

Постійна представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд заявила, що такі обмеження з боку талібів є «ще одним кричущим обмеженням прав жінок і глибоким і глибоким розчаруванням для кожної окремої студентки».

«Це також ще один крок "Талібану" від самозабезпеченого Афганістану й такого, що процвітає», — сказала вона під час засідання.