Ексдепутату-втікачу Онищенку винесли вирок у «газовій справі»

Вищий антикорупційний суд заочно призначив 15 років позбавлення волі колишньому народному депутатові України Олександру Онищенку, який переховується за кордоном від слідства у справі про привласнення 740 мільйонів гривень через «Укргазвидобування».

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Водночас фінансова директорка Онищенка Олена Павленко отримала 12 років ув'язнення.

Обох фігурантів визнали винними у заволодінні державними коштами на суму понад 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством «Укргазвидобування».

Онищенко переховується за кордоном. У 2021 році стало відомо, що ексдепутат-утікач отримав російське громадянство, займається кінним спортом і виступає за збірну росії.

Як встановили правоохоронці, злочинна група під керівництвом ексрегіонала Онищенка із січня 2013 року до червня 2016-го заволоділа понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу. Через це державне «Укргазвидобування» зазнало збитків на понад 740 млн гривень.

Загалом слідство встановило причетність до участі в «газовій схемі» 29 осіб. Серед них — двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта — працівники ПАТ «Укргазвидобування», юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості.

У 2019 році його затримали в Німеччині. Але екстрадувати Онищенка Німеччина відмовилась, оскільки умови українських в’язниць нібито не відповідають стандартам Європейської конвенції з прав людини.