Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали роботу групи з розміновування Чорного моря

З 1 липня запрацювала Оперативна група протимінних заходів у Чорному морі (MCM Black Sea) за участі Туреччини, Румунії та Болгарії.

Про це повідомляють Bloomberg та «Факти».

У понеділок, 1 липня, у Стамбулі відбулося засідання комітету Оперативної групи з протимінної діяльності в Чорному морі за участі командувачів ВМС Туреччини, Болгарії та Румунії.

«Церемонія активації» Оперативної групи запланована у Стамбулі, оскільки ініціатива працює під керівництвом Туреччини. Виконання завдань протимінна група розпочне вже з 2 липня.

MCM Black Sea — перша велика спільна акція чорноморських держав після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певні райони Чорного моря внаслідок війни.

У січні країни підписали відповідний меморандум про спільну боротьбу з мінною загрозою в Чорному морі на тлі російсько-української війни. 

Згідно з угодою, в організаційній структурі буде комітет, який складатиметься з командувачів ВМС трьох країн. Він ухвалюватиме одноголосні рішення щодо діяльності цільової групи. А також — щодо прийняття до організації інших прибережних країн-партнерів за умови виконання певних умов та вже після завершення російсько-української війни.

«Ми вважаємо можливий внесок інших наших союзників у цю ініціативу цінним. Однак ця ініціатива [наразі] буде відкрита лише для кораблів трьох прибережних країн-союзників», — сказав тоді міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер.

Рішення створити таку групу привітали, зокрема, у НАТО.

«Ми вітаємо те, що Болгарія, Румунія та Туреччина працюють разом проти загрози мін у Чорному морі. Це важливий внесок у більшу свободу судноплавства та продовольчу безпеку в регіоні та за його межами», — сказав заявив речник НАТО Ділан Вайт.