У Держдепі США та G7 відреагували на зміну керівництва «Нафтогазу»

Державний департамент США та посли країн «Великої сімки» відреагували на рішення українського уряду про зміну голови правління і наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

Позицію Сполучених Штатів оприлюднив у Twitter речник Держдепу США Нед Прайс.

Він наголосив на необхідності дотримуватися прозорості у кадрових питаннях.

«Повага до корпоративного управління, прозорості та доброчесності під час призначення службовців в енергетичному секторі - в урядових чи державних підприємствах - є ключовим фактором для підтримки довіри до відданості України реформам», - зазначив Прайс.

У заяві послів G7 у Twitter йдеться про те, що рішення Кабміну звільнити очільника «Нафтогазу» взяли до уваги. Там застерегли від політичного втручання у кадрові рішення.

«Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України», - сказали посли.

Нагадаємо, 28 квітня Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та призначив на його місце нинішнього очільника Міненерго Юрія Вітренка.

У самому «Нафтогазі» звільнення Коболєва вважають «юридичною маніпуляцією» з боку уряду. У компанії наголосили, що згідно зі статутом «Нафтогазу» та законом «Про акціонерні товариства», звільнити голову правління може лише Наглядова рада, а не загальні збори акціонерів.