У Латвії анулювали ліцензію російського телеканалу «Дождь» після низки порушень

У Латвії анулювали ліцензію російського телеканалу «Дождь» з міркувань безпеки та громадського порядку.

Таке рішення ухвалила Національна рада Латвії з питань електронних засобів масової інформації (NEPLP), передає Delfi.

Члени NEPLP оцінили низку порушень, яких канал припустився за останній час.

Так, на телеканалі «Дождь» була відсутня звукова доріжка латиською мовою та зображений окупований Крим на карті як частина території росії. 2 грудня канал навіть оштрафували на 10 тисяч євро за карту, де Крим показаний частиною росії.

Крім того, телеведучий дозволив собі назвати російську армію «нашою армією», ще у NEPLP помітили можливе висловлення підтримки російської армії.

Також Рада оцінила інформацію, отриману від Служби державної безпеки. Чого саме стосується інформація, регулятор не розголошує.

«Оцінивши сукупність порушень, NEPLP упевнена, що керівництво телеканалу "Дождь" не усвідомлює значущості та серйозності порушень, тому не може діяти на території Латвії», — сказав глава Ради Іварс Аболіньш.

Рішення набуде чинності в ніч проти 8 грудня — тоді телеканал повинен припинити мовлення на території Латвії. Поки ж рішення NEPLP «Дождь» може оскаржити.

Крім того, NEPLP попросить про геоблокування каналу на YouTube, щоб контент був недоступний у Латвії. За словами Аболіньша, для росії «Дождь» може продовжувати мовити в інтернеті.

На телеканалі відреагували на анулювання ліцензії, однак не вказали, чи будуть оскаржувати рішення.

«Ми продовжуємо працювати і вважаємо несправедливими та абсурдними усі звинувачення на нашу адресу», — йдеться у заяві «Дождя».

Нагадаємо, телеведучий Олексій Коростельов 1 грудня у прямому етері «Дождя »закликав глядачів повідомляти редакцію про проблеми та потреби російської армії. Він також висловив сподівання, що редакції каналу вдалося допомогти багатьом російським військовим на фронті, зокрема щодо оснащення та забезпечення елементарних вигод.

Після розголосу ситуації 2 грудня телеканал припинив співпрацю з Коростельовим. А випуск із його заявою видалили.

Головний редактор телеканалу Тихон Дзядко заявив, що «Дождь» «не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії». 

За його словами, поштова скринька телеканалу створена «задля збору особистих свідчень про злочини російської армії в Україні та порушення під час проведення злочинної та безглуздої мобілізації в росії».

Після слів Коростельова Служба державної безпеки почала перевірку телеканалу. А міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив, що «Дождь» має переїхати назад до росії.