У Мінську затримали засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича

23 травня в аеропорту Мінська був затриманий співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, який летів рейсом авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак здійснив незаплановану посадку у столиці Білорусі через нібито повідомлення про його мінування.

Про це повідомляє білоруський правозахисний центр «Вясна» і лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська у Telegram-каналі.

Пізніше затримання Протасевича підтвердили в Міністерстві внутрішніх справ Білорусі, передає ВВС.

Як повідомили в пресслужбі аеропорту Мінська білоруському виданню Onliner, пілоти літака запросили в Білорусі посадку через повідомлення про мінування на борту. У бік аеропорту стягнули спецтехніку й швидку допомогу.

Пасажирів літака попросили пройти на повторний огляд, під час якого нібито й затримали Протасевича.

Пізніше інформація про мінування не підтвердилась.

Литовське видання Delfi.lt з посиланням на Литовський міжнародний аеропорт повідомило, що борт Ryanair мав сісти у Вільнюсі, бо він був ближчим до нього, ніж до Мінська. Але екіпаж вирішив приземлитися саме у Мінську.

«Наскільки відомо, між членом екіпажу й пасажиром відбувся конфлікт. Літак наразі успішно приземлився. Іншої офіційної інформації немає», — повідомили у відділі комунікацій Литовського міжнародного аеропорту.

Провладний Telegram-канал «Пул Первого» повідомив, що дозвіл на посадку борту Ryanair дав особисто президент Олександр Лукашенко. Він же наказав підняти в повітря винищувач МіГ-29 для супроводу літака.

Нагадаємо, засновник Telegram-каналу NEXTA Степано Путило та колишній редактор каналу Роман Протасевич перебувають у Білорусі в розшуку. Після початку переслідувань за висвітлення протестів у Білорусі у 2020 році редакція Telegram-каналу переїхала до польського міста Варшава.

Комітет державної безпеки Білорусі вніс Путила та Протасевича у перелік людей, причетних до тероризму.