У росії вимагають від Литви скасувати заборону транзиту до Калінінграда

У росії обурені тим, що Литва заборонила транзит санкційних товарів між Калінінградською областю (яка розташована між Литвою та Польщею) і рештою території рф через свою територію та погрожують вдатися до «заходів задля захисту національних інтересів».

Про це повідомляють росЗМІ.

Так, речник путіна дмитро пєсков назвав блокадою таке рішення Литви. За його словами, влада росії упродовж декількох днів «детально проаналізує» заборону перед тим, як запровадити якісь заходи.

Крім того, тимчасову повірену у справах Литви викликали до міністерства закордонних справ росії.

У відомстві заявили, що рішення Литви вважають «провокаційним і ворожим», а також таким, що порушує міжнародно-правові зобов'язання.

«Якщо найближчим часом вантажний транзит до Калінінградської області не буде відновлено в повному обсязі, росія залишає за собою право на заходи задля захисту своїх національних інтересів», — заявили в мзс рф.

Натомість у Литві відповіли, що не порушували домовленостей про транзит, а лише дотримуються санкцій ЄС, що запрацювали 17 червня.

На тлі заборони транзиту Балтійський флот розпочав «планові табірні збори» ракетних та артилерійських підрозділів. У маневрах у Калінінградській області беруть участь 1000 військових та понад 1000 одиниць техніки.

Зазначається, що російські солдати мають виконати завдання з використаннями «Градів», «Ураганів», великокаліберних гармат «Гіацинт», самохідних артилерійських установок «Мста-С», «Акація» та «Гвоздика».

Нагадаємо, 18 травня Литва заборонила транзитне перевезення залізницею низки товарів, що потрапили під санкції. Це стосується перевезення будівельних матеріалів, цементу та металу. Заборона на транзит дії, навіть якщо санкційні товари та вантажі йдуть з однієї частини росії в іншу, але через територію ЄС.

Калінінградська область не має материкового з'єднання з рештою росії, вона розташовується між двома європейськими країнами: Литвою та Польщею. З росії до Калінінградської області найзручніше було постачати товари саме через Литву. Калінінградський регіон має вихід до Балтійського моря.