У Росії заявили про ефективність своєї вакцини проти COVID-19 у 95%

Другий проміжний аналіз даних клінічного дослідження в Росії продемонстрував ефективність їхньої вакцини від коронавірусу «Супутник V» у понад 95%.

Про це йдеться у пресрелізі на сайті вакцини.

Як відзначають розробники препарату, ефективність застосування вакцини вище 95% показали попередні дані по добровольцям, які прийняли «Супутник V» на 42-й день після першої ін'єкції (на 21 день після другої ін'єкції).

Раніше другий проміжний аналіз даних клінічного дослідження показав ефективність цієї вакцини у 91,4% — добровольці вживали другу дозу на 28 день після першої ін'єкції. Дослідження проводили на основі аналізу даних 18,7 тисячі добровольців.

Крім того, вказується, що дані, зібрані під час досліджень на добровольцях, показали, що вакцина «Спутник V» ефективніша, ніж вважалося раніше. Розробники наголошують, що небажаних побічних ефектів у випробовуваних виявлено не було.

Зараз препарат проходить подвійне сліпе рандомізоване плацебо-контрольоване клінічне випробування. У ньому беруть участь 40 тисяч добровольців. Понад 22 тисячі з них вже отримали першу ін'єкцію препарату, більш як 19 тисяч — першу і другу.

Нагадаємо, 11 серпня в Росії зареєстрували нібито вакцину від коронавірусу «Супутник V», або «Гам-Ковід-Вак». Цей препарат розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Н.Ф. Гамалії.

Міністр охорони здоров'я РФ Михайло Мурашко стверджує, що вакцина показала високу ефективність і безпеку. Проте препарат досі не пройшов наймасштабнішого, третього етапу клінічних випробувань.

14 жовтня в Росії зареєстрували другу вакцину від коронавірусу. Її розробив Новосибірський державний науковий центр вірусології й біотехнології «Вектор». Назвали препарат «ЕпіВакКорона». Але й він також не пройшов третього етапу випробувань.