У Швейцарії за носіння паранджі штрафуватимуть на тисячу євро

Парламент Швейцарії ухвалив урядовий законопроєкт про запровадження на федеральному рівні заборони на носіння бурки, або паранджі. Порушення каратиметься штрафом розміром 1000 швейцарських франків (приблизно 1000 євро).

Про це повідомляє Swissinfo.

Закон постановляє носити в усіх громадських або приватних місцях, доступних для громадськості, такий одяг, щоб було видно очі, ніс і рот. Виняток становлять лише літаки та консульські чи релігійні приміщення.

З дозволу влади також можуть зробити винятки для учасників демонстрацій. Тут на кону свобода поглядів і свобода демонстрацій, заявила більшість у парламенті.

Отже, Швейцарія приєдналася до п’яти інших європейських країн, включно із сусідньою Францією та Австрією, які вже заборонили одяг, що повністю закриває обличчя, у громадських місцях.

Парламентарій від «Народної партії» Вальтер Вобманн сказав, що ініціатива спрямована не лише проти паранджі, а й проти політичних демонстрантів у масках, які трощать будівлі, чи хуліганів.

Натомість міністерка юстиції Елізабет Бауме-Шнайдер зазначила, що під час демонстрацій проти побиття жінок чи сексуального насильства дехто може почуватися безпечніше, сховавши обличчя.

Водночас «ліві» вимагали скасувати штраф у 1000 швейцарських франків, запропонувавши альтернативу — 200 швейцарських франків (приблизно 200 євро).