У США офіційно дозволили використання препарату «Ремдесивір» для лікування COVID-19

Управління з питань якості продовольства і медикаментів США (FDA) схвалило противірусний препарат «Ремдесивір» для лікування пацієнтів з COVID-19.

Про це йдеться на офіційному сайті регулятора.

З травня 2020 року у США почали використовувати цей препарат тільки в екстрених випадках. У нього був відповідний статус «Emergency use authorization».

Однак тепер Управління з санітарного нагляду визнало препарат «Ремдесивір» (торговий бренд Velklury) безпечним і ефективним для лікування «пацієнтів з COVID-19, яким потрібна госпіталізація». 

Згідно з результатами дослідження Національного інституту охорони здоров’я США, «Ремдесивір» в середньому скоротив час відновлення у хворих на COVID-19 на п’ять днів — з 15 до 10.

Проте нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я при дослідженні препарату «Ремдесивір» виявила, що препарат майже не впливає на ризик померти через ускладнення при коронавірусній хворобі та не допомагає швидше одужати від COVID-19.

Відомо, що препарат «Ремдесивір» розробила американська компанія Gilead ще під час спалаху вірусу Ебола. В окремих випадках лікарі повідомляли про покращення здоров’я пацієнтів із COVID-19 після прийняття препарату. Водночас підтвердженої ефективності препарат не мав.