У Судані оголосили надзвичайний стан через військовий переворот у країні

25 жовтня у Судані військові заарештували прем'єр-міністра Абдаллу Гамдока та інших членів перехідного уряду. В країні оголосили надзвичайний стан.

Про це заявив у телезверненні очільник Суверенної ради Судану генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан, передає BBC.

Він пояснив такі дії військових протистоянням між різними політиками та закликами до насильства.

Також аль-Бурхан пообіцяв, що Судан і надалі дотримуватиметься міжнародних угод, а через деякий час країна може повернутися до цивільного правління. Це може статися після виборів, які мають відбутися у липні 2023 року.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив у Twitter, що відомство уважно слідкує за розвитком ситуації в Хартумі.

«Рекомендуємо українцям наразі утриматися від поїздок до Судану, а тим, хто перебуває в країні, уникати місць масового скупчення людей, залишатися в безпечному місці», — зазначив Ніколенко.

Він також нагадав, що українці, які перебувають у Судані, можуть телефонувати на гарячу лінію посольства України в Єгипті: +20 100 00 396 48.

Як раніше повідомлялося, про спробу військового перевороту в Судані стало відомо зранку 25 жовтня. Тоді Міністерство інформації повідомило, що Збройні сили затримали низку членів уряду. Відомство не вказало, де перебувають затримані чиновники та кого саме заарештували. 

На тлі арештів у столиці Судану не працює інтернет, а військові перекрили мости. Державний телеканал новин транслював в ефірі патріотичну музику та види на річку Ніл.

Найбільша партія країни «Умма» назвала затримання спробою державного перевороту та закликала людей виходити на вулиці на знак опору. З аналогічним закликом виступила «Суданська асоціація професіоналів», яка підтримує перехід до демократії та була проти правління Омара аль-Башира.