Україна не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі

Україна не визнає Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Раніше про це заявила також низка країн Євросоюзу, США та Канада. Офіційну позицію України оприлюднив у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Беручи до уваги передвиборчу кампанію і те, що відбулося після неї, сьогоднішня «інавгурація» Лукашенко не означає його визнання законним», — заявив міністр.

Водночас він додав, що Україна ніколи не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди буде підтримувати білоруський народ. 

Низка країн ЄС, США та Канада вже заявили, що також не визнають Лукашенка легітимним президентом, повідомляє Громадське.

Так, у Держдепі Сполучених Штатів повідомили, що «оголошені результати виборів сфальсифіковані і не свідчать про легітимність», передає AFP.

У МЗС Канади висловлюють жаль через таємну інавгурацію і кажуть, що Лукашенку «не вистачає легітимності».

Першою з країн ЄС про невизнання Лукашенка оголосила Словаччина.

Таку ж позицію Німеччини щодо інавгурації висловив представник уряду Штеффен Зайберт, пише DW.

Аналогічну заяву зробив у Twitter президент Литви Ґітанас Науседа.

«Президентські вибори в Білорусі не були ні вільними, ні спаведливими. Їх результати незаконні. Ніяка церемонія — помпезна чи секретна — не змінить цього факту», — сказав президент.

У МЗС Польщі також кажуть, що Лукашенко незаконно отримав владу, незалежно від того, чи присягнув він таємно чи офіційно.

Голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс оголосив у Twitter, що секретна інавгурація Лукашенка не робить його легітимним президентом.

Також про те, що Лукашенко «явно залишився без мандату», заявив у Twitter голова МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

Очільник МЗС Чехії Томаш Петршичек назвав інавгурацію незаконною.

Такої ж думки дотримуються і в Данії.

Водночас першим, хто привітав Лукашенка з інавгурацією, став президент Туркменістану, повідомило агентство «Медіа Туркмен».

Нагадаємо, 23 вересня Олександр Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі. Інавгурація вперше не була анонсована заздалегідь, що стало несподіванкою для журналістів і білоруського суспільства.