Україна очікує від ЄС рамки переговорів про вступ не пізніше 12 березня

Європейська комісія має не пізніше 12 березня представити переговорну рамку та оцінити прогрес у реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу.

Про це сказала віцепрем'єр-міністрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, передає «Суспільне».

«Ми очікуємо, що не пізніше 12 березня Єврокомісія представить переговорну рамку та оцінить прогрес в реформах, щоб вже 19 березня країни ЄС могли ухвалити рішення [щодо початку переговорів про вступ України до ЄС]», — сказала міністерка.

Стефанішина висловила сподівання, що затягувань із цим не буде. Водночас заявила про «сумні випадки», коли через внутрішні проблеми у Верховній Раді до Єврокомісії надходили звернення. Ймовірно, йдеться про звернення від партії «Європейська солідарність» щодо недопуску за кордон представників опозиції.

«Це дуже сумна практика, я не знаю, який це матиме вплив. Сподіваюся, що коли ми говоримо, що по всіх стратегічних питаннях ми є команда — Україна, ми так будемо залишатися навіть тоді, коли у нас є складні процеси всередині держави. А станом на [24 лютого 2024 року] ми мали дуже чіткий алгоритм (щодо початку переговорів — ред.), тому зараз важко спрогнозувати, чи буде він реалізований з огляду на останні події», — сказала Стефанішина.