Україна та Фінляндія підписали безпекову угоду

Україна та Фінляндія уклали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Telegram-каналі.

Угода передбачає надання з боку фінського уряду довгострокової військової та фінансової допомоги, а також поглиблення співпраці з Києвом у політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ.

Окрім цього, Гельсінкі допомагатимуть Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових. 

Документ містить потужні блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення росії до відповідальності.

За словами Зеленського, це «сильний документ», що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії.

Також Зеленський подякував президенту Фінляндії Александру Стуббу за новий, 23-й, пакет допомоги Україні на суму 188 млн євро. Таким чином, загальна сума підтримки, яку надала Фінляндія з початку повномасштабної війни, наблизилася до 2 млрд євро. 

Крім того, Фінляндія готує чотирирічний план підтримки України. Бюджет на розвиток і відбудову становить 290 млн євро.

Угода чинна протягом десяти років і посилює підтримку й захист України на шляху до членства в НАТО і ЄС.

Нагадаємо, у липні 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі лідери «Групи семи» (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України, в якій зазначили, що кожен із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки. Україна своєю чергою взяла на себе зобов’язання щодо реформ.