Україну та Німеччину хочуть з’єднати водневим коридором

Чотири європейські компанії газової інфраструктури планують разом створити водневу магістраль через Центральну Європу, яка з’єднає Україну з Німеччиною через Чехію та Словаччину.

Про це заявили у пресслужбі Оператора газотранспортних систем України.

Завдяки «Центральноєвропейському водневому коридору» хочуть транспортувати водень із «перспективних районів його постачання в Україні, яка має гарні умови для виробництва зеленого водню, через Словаччину і Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС».

Водневий коридор також дозволить транспортувати водень із виробничих підприємств до споживачів водню в Чехії та Словаччині.

Серед компаній-учасниць — EUSTREAM (компанія-оператор ГТС Словаччини), Оператор ГТС України (ОГТСУ), NET4GAS (компанія-оператор ГТС Чехії) і OGE (провідна компанія-оператор ГТС Німеччини).

В Операторі ГТС України зазначають, що хоч і природний газ залишатиметься ключовим джерелом енергії у найближчі два десятиліття, водень, ймовірно, відіграватиме значну роль до 2050 року. За планами, тоді європейська економіка має досягнути вуглецевої нейтральності.

«Саме тому ми маємо почати дослідження цих можливостей вже сьогодні. Водень — це перспективна технологія, яка перебуває на ранній стадії впровадження у масштабах всієї економіки», — зауважив заступник генерального директора з розвитку та трансформації ОГТСУ Павел Станчак.

Словацька сторона також зазначає, що вже зараз прагне зробити свою інфраструктуру готовою до використання водню і зробити внесок у досягнення цілей ЄС із декарбонізації. Німеччина у цих планах має стати ключовим регіоном попиту на водень в Європі.

Організатори проєкту вважають, що Центральноєвропейський водневий коридор може бути створений частково внаслідок перепрофілювання існуючої газової інфраструктури. Наразі сторони вивчають можливості технічної реалізації проєкту.