В Германии прошли парламентские выборы: оприлюднено результати екзитполу

Сьогодні, 26 вересня, у Німеччині відбулися вибори у Бундестаг, де обирали новий парламент. Уперше за 16 років у виборах не брала участь Ангела Меркель, вона вирішила завершити політичну кар'єру.

Про це повідомляє DW.

Виборчі дільниці в Німеччині відкрилися о 08:00 та працювали до 18:00 за місцевим часом. Одразу після закриття виборчих дільниць у Німеччині було оприлюднено  результати екзитполів на виборах до Бундестагу. 

Проте опитування не змогло назвати лідера голосування. Так, за даними екзитполу на виборах до Бундестагу в Німеччині консервативний блок Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) та Соціал-демократична партія (СДП) набирають однакову кількість голосів - по 25%.

На третьому місці - партія «Союз-90/Зелені», що набрала 15% голосів. Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» та Вільна демократична партія (ВДП) набрали по 11% голосів. 

За даними екзитполів соціологічної служби Infratest dimap, в парламент також проходить Ліва партія, за яку проголосували 5% виборців.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не висувала свою кандидатуру на виборах. Вона залишиться на своєму посту, поки не буде обрано її наступника та сформовано новий уряд Німеччини.

Зазначимо, що у Німеччині діє змішана система голосування: половина депутатів обирається за виборчими округами, половина - за партійними списками.

Німецький парламент налічує не менше ніж 598 депутатів.

На парламентських виборах німці віддають два голоси: перший визначає, хто з політиків буде представляти в Бундестазі кожен із 299 одномандатних округів, а другий - хто потрапить туди за партійними списками. Саме другий розподіл голосів виборців має вирішальний вплив на співвідношення сил у майбутньому парламенті. А обрані депутати через кілька тижнів оберуть нового федерального канцлера, який потім сформує уряд.