В Іраку планують страчувати людей за одностатеві стосунки

Іракські законодавці збираються проголосувати за законопроєкт, який передбачає смертну кару або довічне ув'язнення за одностатеві стосунки. Це викликало занепокоєння серед правозахисних груп і західних дипломатів.

Про це повідомляє Reuters.

Йдеться про законопроєкт, який внесе поправку до закону про боротьбу з проституцією. Документ, який розглядає парламент Іраку, передбачає довічне ув'язнення або смертну кару для тих, хто вступає в одностатеві стосунки, або тих, хто обмінює свою дружину на іншу в сексуальних цілях.

Також законопроєкт має заборонити «пропаганду гомосексуальності»: за це загрожуватиме щонайменше 7 років в'язниці. Щоправда, у документі не вказується, що саме вважатиметься пропагандою.

Один із законодавців Іраку назвав закон важливим «для збереження автентичних традицій іракського суспільства».

Дипломати з трьох західних країн закликали іракську владу не ухвалювати законопроєкт через те, що він порушує права людини, а також тому, що це ускладнить політичну співпрацю з Іраком в той час, коли країна намагається пом'якшити свою міжнародну ізоляцію.

Наразі переважно мусульманський Ірак прямо не криміналізує секс між людьми однієї статі, але в його кримінальному кодексі використовуються розмиті моральні положення, спрямовані проти ЛГБТ+.

Минулого року основні іракські партії посилили риторику проти прав ЛГБТ+. Під час протестів як керівних, так і опозиційних консервативних мусульманських сил часто спалювали веселкові прапори.

За даними Our World in Data, понад 60 країн світу криміналізують одностатевий секс, тоді як у понад 130 країнах він є законним.