Виробник презервативів із зображенням Путіна виграв справу у ЄСПЛ проти Грузії

Грузинська компанія з виробництва презервативів Aiisa виграла справу в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) проти уряду Грузії у справі про неетичну рекламу.

Про це повідомляє «Эхо Кавказа».

Як зазначається, компанії Aiisa намагалися заборонити виробляти презервативи із зображеннями історичних людей та релігійною тематикою.

Так, раніше у Грузії вирішили оштрафувати власницю компанії Aiisa Ананію Гачечіладзе на близько 160 доларів за неетичну рекламу. Компанію визнали винною у порушенні моральних засад, оскільки вона розміщувала історичних персонажів та зображення на релігійну тематику на секс-продукції.

Зокрема, Aiisa створювала презервативи, на яких є зображення президента Росії Володимира Путіна, радянського диктатора Йосипа Сталіна та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина.

Однак ЄСПЛ визнав такі дії Грузії порушенням статті 10 Європейської конвенції з прав людини, у якій йдеться про свободу вираження думки.

Як пише Sova, у Страсбурзі визнали, що рішення грузинських національних судів не є достатнім аргументом на користь порушення статті 10.

Так, грузинський суд пояснив, що хоч у цій справі немає розбіжностей із цінностями конституції Грузії і Європейською конвенцією з прав людини, однак його рішення вплинули погляди представників Грузинської православної церкви.

«Такий підхід суперечить встановленому Конституційним судом Грузії стандарту, згідно з яким "неприпустимо нав'язувати етичні норми або світогляд конкретної особи або групи осіб іншим групам суспільства за допомогою державних інститутів, в тому числі суду"», — наголосили у ЄСПЛ. 

У ЄСПЛ додали, що в плюралістичному демократичному суспільстві ті, хто вибирає свободу релігії, повинні прийняти і змиритися з запереченням іншими їх релігійних переконань.