ЄС надав IFC гарантії для інвестицій у відновлення України

Європейська комісія та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підписали гарантійну угоду про підтримку інвестицій для відновлення України. Очікується, що це дозволить залучити понад 500 мільйонів євро інвестицій.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Згідно з угодою, Європейський Союз надасть IFC, члену Групи Світового банку, фінансові гарантії на суму до 90 млн євро для підтримки інвестицій в Україну.

Як пояснили в Єврокомісії, ці гарантії є юридично обов’язковими угодами, відповідно до яких ЄС погоджується виплатити належну суму в разі фінансових утрат, з якими можуть зіткнутися кредитори.

Очікується, що мобілізовані інвестиції приватного сектору в межах «Програми кращого майбутнього» (BFP) сягнуть понад 500 млн євро в різних секторах. Зокрема, як пояснив єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї, гарантії допоможуть відновити інфраструктуру України, підтримати її бізнес-сектор і посилити стійкість економіки.

У 2022 році IFC запустила «Програму економічної стійкості» (ERA) вартістю 2 мільярди доларів для підтримки приватного сектору України. Відтоді IFC надала фінансування на понад 650 млн доларів та залучила понад 400 млн доларів для підтримки технологічного сектору, агробізнесу, важливого експорту й імпорту, а також фінансування малих і середніх підприємств.

Програма доповнює спільні зусилля Групи Світового банку, спрямовані на те, щоб допомогти підприємствам утриматися на плаву та дозволити уряду надавати основні послуги й виконувати критичні ремонти.

У 2023 фінансовому році IFC виділила рекордні 43,7 млрд доларів приватним компаніям і фінансовим установам у країнах, що розвиваються, використовуючи потенціал приватного сектору для подолання крайньої бідності та підвищення спільного процвітання.