Захід відреагував на вимогу РФ вивести війська НАТО з деяких країн-учасниць Альянсу

Заступник генерального секретаря НАТО заявив, що це «не справа Росії» - вирішувати, де Альянс розміщуватиме свої війська. У Румунії та Болгарії наголосили, що самі розв'язуватимуть питання власної безпеки та координації з Північноатлантичним Альянсом.

Про відповідь НАТО повідомляє румунське видання Digi24, про заяву Болгарії пише Reuters, а відповідь Румунії оприлюднили на сайті МЗС країни.

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане наголосив, що питання розміщення сил Альянсу на території його країн-учасниць - це не питання для обговорення. 

«Де і в якій конфігурації, залежно від потреб безпеки, ми розміщуємо наші війська у країнах НАТО - це робота Альянсу. Це не справа Російської Федерації, як і ми не вказуємо Росії, де розміщувати чи не розміщувати її сили на власній території», — сказав Джоане.

За його словами, погрози військовим вторгненням сусідній незалежній державі - це повернення до складних періодів європейської історії та справжня «червона лінія».

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що його країна сама ухвалюватиме рішення про власну безпеку в координації з союзниками по НАТО.

«Болгарія - суверенна країна, яка давно зробила свій вибір, ставши членом НАТО. Отже, ми єдині розв'язуємо питання організації оборони країни в координації з нашими партнерами», — наголосив він.

У Міністерстві закордонних справ Румунії назвали вимоги Росії щодо виведення військ НАТО «недоречними та безпідставними».

«Присутність військ НАТО в державах-союзниках … є строго оборонною реакцією на дедалі агресивнішу поведінку РФ, особливо з 2014 року, коли українську територію Криму незаконно окупувала Росія, — заявили в МЗС Румунії.

Як раніше повідомлялося, Росія розширила вимоги щодо так званих «гарантій безпеки»: вимагають виведення військ НАТО з деяких країн-учасниць Альянсу.