Зеленський і прем'єр Великої Британії перед самітом НАТО обговорили питання євроатлантичної інтеграції

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Ключову увагу співрозмовники приділили питанням євроатлантичної інтеграції України, зокрема в контексті саміту НАТО.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Як зазначається, розмова відбулася після саміту «Групи семи», який пройшов 11-13 червня під головуванням Великої Британії, і перед самітом НАТО, який розпочинається сьогодні, 14 червня.

Зеленський наголосив на важливості чіткої перспективи членства в Альянсі для України, яка рухається шляхом реформ в умовах складних безпекових викликів.

«Ми зробили все, що потрібно для отримання Плану дій щодо членства. Настав час, щоб наші партнери та союзники по Альянсу підтримали Україну конкретними діями та рішеннями», – зауважив він.

Також глава держави відзначив вагому роль британського головування в «Групі семи» та окремо подякував за закріплені у підсумковому комюніке саміту G7 чіткі сигнали на підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Крім того, Зеленський розповів Джонсону про безпекову ситуацію на сході та біля кордонів України. Він наголосив, що повного відведення російських військ не відбулося, і рівень військової загрози для нашої держави залишається високим.

Президент акцентував увагу на важливості подальшої співпраці з Великою Британією у сфері розвитку оборонних спроможностей України та зміцнення українського флоту.

Також Зеленський порушив питання протидії реалізації проекту «Північний потік-2», який є безпековим викликом для України, і наголосив, що його введення в дію є неприпустимим.